ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z KIEŁBASĄ


Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera gouda
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, w mundurkach włożyć do garnka, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować od chwili zawrzenia około 8 – 10 minut (ugotować na półtwardo) Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupin.
  • Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; do śmietany wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Ugotowane i obrane ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym olejem, pomiędzy ziemniaki powkładać plasterki kiełbasy, całość polać przygotowanym sosem, wierzch posypać startym serem, zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Podawać na ciepło, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]