PATISONY W MARYNACIE OSTREJ


Składniki

  • 2,5 kg patisonów
  • 5 papryczek chili
  • 2 główki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 10 łyżek oleju

Składniki zalewy

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 40 dag cukru
  • 1 listek laurowy

Etapy przygotowania

  • Patisony umyć, osączyć, z obu stron odciąć końcówki, przełożyć do garnka, zasypać solą, przykryć, odstawić na 8 godzin, co jakiś czas przemieszać, po tym czasie z patisonów odlać powstały sok.
  • Papryczki chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części (paski), dodać do patisonów, czosnek obrać, rozgnieść, dodać do patisonów, całość przemieszać, zalać rozgrzanym, gorącym olejem, przykryć, odstawić na 2 godziny.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, dodać listek laurowy, przemieszać, zagotować, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, gorącą zalewą zalać patisony, przemieszać, przykryć, odstawić na 12 godzin, co jakiś czas przemieszać.
  • Po tym czasie patisony i papryczkę chili wyjąć z marynaty, ułożyć w słoikach, zalać powstałą marynatą (patisony winne być zakryte marynatą).
  • Słoiki zakręcić, pasteryzować 7 minut.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Patisony w marynacie łagodnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]