PATISONY W MARYNACIE ŁAGODNEJ


Składniki

  • 2,5 kg patisonów
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 4 łyżki soli
  • 10 łyżek oleju

Składniki zalewy

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 40 dag cukru
  • 1 listek laurowy

Etapy przygotowania

  • Patisony umyć, osączyć, z obu stron odciąć końcówki, przełożyć do garnka, zasypać solą, przykryć, odstawić na 8 godzin, co jakiś czas przemieszać, po tym czasie z patisonów odlać powstały sok.
  • Czosnek obrać, rozgnieść, dodać do patisonów, całość oprószyć mieloną papryką, przemieszać, zalać rozgrzanym, gorącym olejem, przykryć, odstawić na 2 godziny.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, dodać listek laurowy, przemieszać, zagotować, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, gorącą zalewą zalać patisony, przemieszać, przykryć, odstawić na 12 godzin, co jakiś czas przemieszać.
  • Po tym czasie patisony wyjąć z marynaty, ułożyć w słoikach, zalać powstałą marynatą (patisony winne być zakryte marynatą).
  • Słoiki zakręcić, pasteryzować 7 minut.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Patisony w marynacie ostrej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]