Składniki
- 2,5 kg patisonów
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 4 łyżki soli
- 10 łyżek oleju
Składniki zalewy
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 40 dag cukru
- 1 listek laurowy
Etapy przygotowania
- Patisony umyć, osączyć, z obu stron odciąć końcówki, przełożyć do garnka, zasypać solą, przykryć, odstawić na 8 godzin, co jakiś czas przemieszać, po tym czasie z patisonów odlać powstały sok.
- Czosnek obrać, rozgnieść, dodać do patisonów, całość oprószyć mieloną papryką, przemieszać, zalać rozgrzanym, gorącym olejem, przykryć, odstawić na 2 godziny.
- Zalewa; wodę połączyć z octem i cukrem, dodać listek laurowy, przemieszać, zagotować, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, gorącą zalewą zalać patisony, przemieszać, przykryć, odstawić na 12 godzin, co jakiś czas przemieszać.
- Po tym czasie patisony wyjąć z marynaty, ułożyć w słoikach, zalać powstałą marynatą (patisony winne być zakryte marynatą).
- Słoiki zakręcić, pasteryzować 7 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Patisony w marynacie ostrej