Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
Składniki na zalewę
- 12 łyżek oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do potraw
Etapy przygotowania
- Zalewa; oliwę połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać słodką i ostrą paprykę, pieprz, przyprawę do potraw, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w słupki grubości około 1,5 cm, wymieszać z przygotowaną zalewą.
- Frytki rozłożyć na blasze do pieczenia, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, co jakiś czas je mieszając.
- Upieczone frytki podawać na ciepło z keczupem, sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym (sosy wg receptur Kulinarka).
Info Kulinarka
Wyśmienity dodatek do mięs pieczonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek