FRYTKI PIECZONE W ZALEWIE PIKANTNEJ


Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków

Składniki na zalewę

  • 12 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do potraw

Etapy przygotowania

  • Zalewa; oliwę połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać słodką i ostrą paprykę, pieprz, przyprawę do potraw, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w słupki grubości około 1,5 cm, wymieszać z przygotowaną zalewą.
  • Frytki rozłożyć na blasze do pieczenia, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, co jakiś czas je mieszając.
  • Upieczone frytki podawać na ciepło z keczupem, sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym (sosy wg receptur Kulinarka).

 

Info Kulinarka

Wyśmienity dodatek do mięs pieczonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]