SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SALAMI W SOSIE PESTO


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag salami lub innej suszonej kiełbasy
  • 4 duże pomidory
  • 1/2 główki sałaty roszponki
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 4 łyżki gotowego sosu pesto
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, pokroić w plasterki.
  • Salami lub kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki, liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać palcami na małe kawałki, dymki opłukać, oczyścić, posiekać, oliwki osączyć z zalewy.
  • Sos; sos pesto połączyć z octem balsamicznym, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone ziemniaki przełożyć do salaterki, dodać plasterki salami lub kiełbasy, porwaną sałatę, posiekane dymki, oliwki zielone i czarne, polać przygotowanym sosem pesto, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]