Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 20 dag salami lub innej suszonej kiełbasy
- 70 dag sałaty roszponki
- 10 dag zielonych oliwek (oliwki z zalewy)
- 10 dag oliwek czarnych (oliwki z zalewy)
- 4 duże pomidory
- 1 cebula biała (średnia)
- 1 słoiczek gotowego (zielonego) sosu pesto (mały słoiczek 185 g)
- 6 łyżek octu balsamicznego
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 25 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, pokroić w półplasterki.
- Salami lub kiełbasę obrać z osłonki, salami pokroić w półplasterki, kiełbasę pokroić w plasterki, sałatę (sałata gotowa do spożycia) opłukać, osuszyć, cebulę opłukać, oczyścić, posiekać, oliwki osączyć z zalewy, pomidory opłukać, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na cząstki.
- Sos; sos pesto połączyć z octem balsamicznym, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Pokrojone ziemniaki przełożyć do salaterki, dodać plasterki salami lub kiełbasy, sałatę, posiekaną cebulę, oliwki zielone i czarne, pokrojone pomidory, polać przygotowanym sosem pesto, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw