SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SALAMI W SOSIE PESTO

Sałatka ziemniaczana z salami w sosie pesto
Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag salami lub innej suszonej kiełbasy
  • 70 dag sałaty roszponki
  • 10 dag zielonych oliwek (oliwki z zalewy)
  • 10 dag oliwek czarnych (oliwki z zalewy)
  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula biała (średnia)
  • 1 słoiczek gotowego (zielonego) sosu pesto (mały słoiczek 185 g)
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 25 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, pokroić w półplasterki.
  • Salami lub kiełbasę obrać z osłonki, salami pokroić w półplasterki, kiełbasę pokroić w plasterki, sałatę (sałata gotowa do spożycia) opłukać, osuszyć, cebulę opłukać, oczyścić, posiekać, oliwki osączyć z zalewy, pomidory opłukać, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na cząstki.
  • Sos; sos pesto połączyć z octem balsamicznym, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone ziemniaki przełożyć do salaterki, dodać plasterki salami lub kiełbasy, sałatę, posiekaną cebulę, oliwki zielone i czarne, pokrojone pomidory, polać przygotowanym sosem pesto, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.

Sałatka ziemniaczana z salami w sosie pesto

Sałatka ziemniaczana z salami w sosie pesto

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]