SAŁATKA POMIDOROWA Z FETĄ W SOSIE WINEGRET


Składniki

  • 60 dag pomidorów
  • 15 dag sera feta
  • 2 duże białe cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Składniki na sos

  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, ser grubo pokruszyć, cebulę obrać pokroić w cienkie plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki, grubo je posiekać.
  • Sos; ocet utrzeć ze szczyptą cukru, soli i pieprzu, połączyć z oliwą, ubić na jednolity sos.
  • Pokrojone pomidory i cebulę przełożyć do salaterki, posypać posiekaną natką pietruszki, polać przygotowanym sosem winegret, całość delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.
  • Przed podaniem wierzch sałatki posypać pokruszonym serem feta.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos winegret ; Sos winegret inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]