Składniki
- 1 kg pomidorów
- 27 dag sera feta (1 opakowanie)
- 1 duża biała cebula
- 6 łyżek białego octu winnego
- 5 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- cukier, sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paski według uznania, ser grubo pokruszyć, cebulę obrać, przekroić, pokroić w cienkie piórka, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki, grubo je posiekać.
- Sos; ocet utrzeć ze szczyptą cukru, soli i pieprzu, połączyć z oliwą, ubić na jednolity sos.
- Pokrojone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pokruszony ser (część pozostawić do pospania wierzchu sałatki), posiekaną natkę pietruszki, przełożyć do salaterki, delikatnie wymieszać, polać przygotowanym sosem winegret, całość ponownie delikatnie przemieszać, wierz sałatki posypać pozostałym pokruszonym serem feta, odstawić do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos winegret ; Sos winegret inaczej