Składniki
- 30 dag makaronu kokardki
- 40 dag dużych plastrów szynki
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 dużej białej cebuli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka liści sałaty masłowej
Etapy przygotowania
- Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
- Szynkę (szynkę można zastąpić plasterkami innej wędliny) pokroić na grube paski, pomidorki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, kukurydzę osączyć z zalewy, odstawić, cebulę pokroić w piórka, odstawić, liście sałaty umyć, osuszyć, odstawić.
- Sos; jogurt dokładnie wymieszać ze śmietaną i octem, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić na około 5 minut.
- Makaron wymieszać z pokrojoną szynką, pokrojonymi pomidorkami, pokrojoną cebulką i osączoną kukurydzą, wymieszać z sosem, sałatkę przełożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sosy do sałatek i surówek