CHŁODNIK SEROWY Z CEBULKĄ


Składniki

  • 20 dag sera rokpol
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka bulionu cielęcego z kostki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 pęczek koperku
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, osuszyć, cebulki pokroić na małe kawałki, szczypior grubo posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, połowę sera pokroić w grubą kostkę, odstawić.
  • Bulion podgrzać w rondelku, do ciepłego bulionu wkruszyć pozostały ser, dokładnie wymieszać i zmiksować, przestudzić, lekko ciepły bulion połączyć i wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone cebulki, posiekany szczypior (część szczypioru pozostawić do dekoracji), posiekany koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem, posiekanym szczypiorem i posiekanym koperkiem.

 

Info Kulinarka

Znakomitym dodatkiem do chłodnika są  grzanki z serem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Grzanki z serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]