Składniki
- 20 dag sera rokpol
- 4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu cielęcego z kostki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 1 pęczek koperku
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, osuszyć, cebulki pokroić na małe kawałki, szczypior grubo posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, połowę sera pokroić w grubą kostkę, odstawić.
- Bulion podgrzać w rondelku, do ciepłego bulionu wkruszyć pozostały ser, dokładnie wymieszać i zmiksować, przestudzić, lekko ciepły bulion połączyć i wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone cebulki, posiekany szczypior (część szczypioru pozostawić do dekoracji), posiekany koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, celem schłodzenia odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem, posiekanym szczypiorem i posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Znakomitym dodatkiem do chłodnika są grzanki z serem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Grzanki z serem