Składniki
- 60 dag zielonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka gałązek mięty
Etapy przygotowania
- Groszek oczyścić, opłukać, osączyć, cebulę i czosnek obrać, posiekać, gałązki mięty opłukać, osuszyć, oderwać listki i je posiekać (kilka listków pozostawić do dekoracji).
- W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać groszek, zalać gorącym bulionem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, zagotować, od chwili zawrzenia gotować na małym ogniu 10 minut, odstawić, przestudzić, wyjąć i odłożyć połowę ugotowanego groszku, resztę groszku, cebulę i czosnek zmiksować wraz z wywarem, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać odłożony groszek, posiekane listki mięty, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany listkami mięty.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy