CHŁODNIK GROSZKOWY


Składniki

  • 60 dag zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek mięty

Etapy przygotowania

  • Groszek oczyścić, opłukać, osączyć, cebulę i czosnek obrać, posiekać, gałązki mięty opłukać, osuszyć, oderwać listki i je posiekać (kilka listków pozostawić do dekoracji).
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać groszek, zalać gorącym bulionem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, zagotować, od chwili zawrzenia gotować na małym ogniu 10 minut, odstawić, przestudzić, wyjąć i odłożyć połowę ugotowanego groszku, resztę groszku, cebulę i czosnek zmiksować wraz z wywarem, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać odłożony groszek, posiekane listki mięty, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, przybrany listkami mięty.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]