JARZYNOWA W KREMIE Z PLASTERKAMI BOCZKU


Składniki

  • 6 dużych młodych ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże winne jabłka
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 8 plasterków boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać (oskrobać), pokroić w kostkę, pory umyć, oczyścić, białe części pokroić w kostkę, marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę, jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • W garnku na roztopionym maśle zeszklić pokrojone pory, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchewkę, pokrojone jabłka, całość zalać gorącym bulionem, zagotować, od chwili zawrzenia gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, odstawić, przestudzić, całość zmiksować na gładki krem, do zmiksowanego kremu dodać sok jabłkowy, przemieszać, ponownie zagotować, zabielić śmietaną, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, odstawić.
  • Na suchej patelni wysmażyć na chrupko plasterki boczku.
  • Porcje zupy podawać z plasterkami wysmażonego boczku, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]