Składniki
- 3 białe rzodkiewki
- 1 duże kwaskowate jabłko
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz biały
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłko umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, przekroić, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć
- Rzodkiewki wymieszać z jabłkiem zaraz po starciu i od razu skropić sokiem z cytryny (usunąć pestki), całość polać śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać.
- Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała do klopsików i mięs duszonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Białą rzodkiewkę w sosie pikantnym