BIAŁA RZODKIEWKA Z JABŁKIEM


Składniki

  • 3 białe rzodkiewki
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz biały
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłko umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, przekroić, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć
  • Rzodkiewki wymieszać z jabłkiem zaraz po starciu i od razu skropić sokiem z cytryny (usunąć pestki), całość polać śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać.
  • Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Doskonała do klopsików i mięs duszonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Białą rzodkiewkę w sosie pikantnym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]