BIAŁA RZODKIEWKA W SOSIE PIKANTNYM


Składniki

  • 2 białe rzodkiewki
  • 2 pęczki rzodkiewki czerwonej
  • 2 małe pory
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 8 łyżek octu winnego
  • 8 łyżek octu owocowego
  • 16 łyżek oleju
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Warzywa dokładnie umyć, osuszyć, rzodkiewki białe, pory i ogórki pokroić na cienkie plasterki, rzodkiewki czerwone pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać, pokroić w piórka, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • Sos; ocet winny połączyć z octem owocowym, dodać szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z cukrem, połączyć z olejem, energicznie ubić trzepaczką na jednolity sos.
  • Pokrojone warzywa połączyć, wymieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 60 minut.
  • Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Doskonała do klopsików i mięs duszonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Białą rzodkiewkę z jabłkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]