Składniki
- 2 białe rzodkiewki
- 2 pęczki rzodkiewki czerwonej
- 2 małe pory
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 duża czerwona cebula
- 8 łyżek octu winnego
- 8 łyżek octu owocowego
- 16 łyżek oleju
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Warzywa dokładnie umyć, osuszyć, rzodkiewki białe, pory i ogórki pokroić na cienkie plasterki, rzodkiewki czerwone pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać, pokroić w piórka, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- Sos; ocet winny połączyć z octem owocowym, dodać szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z cukrem, połączyć z olejem, energicznie ubić trzepaczką na jednolity sos.
- Pokrojone warzywa połączyć, wymieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 60 minut.
- Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała do klopsików i mięs duszonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Białą rzodkiewkę z jabłkiem