Składniki
- 60 dag schabu bez kości
- 1 puszka moreli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- cynamon
- cukier
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 6 kotletów, każdy z obu stron lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, polać sosem sojowym, odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
- Morele osączyć z zalewy, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, z jednej strony zarumienić kotlety wyjęte z marynaty sojowej, posypać je 1 łyżeczką cukru, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1 – 2 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i dusić je po przykryciem 5 minut.
- Po tym czasie do duszonych kotletów dodać masło i osączone morele, całość oprószyć szczyptą cynamonu, podlać 1/3 szklanki gorącej wody, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 7 – 8 minut, pod koniec duszenia całość przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Kotlety podawać na ciepło polane sosem morelowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze przypraw