Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże jabłka
- 2 małe pory
- 1 marchewka
- 1 pęczek szczypiorku
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa, cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, pory (białe części) umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- W garnku roztopić masło, na roztopionym maśle zeszklić pokrojone pory, następnie dodać pokrojone ziemniaki, jabłka i marchewkę, całość zalać 4 szklankami gorącej wody, lekko posolić, przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut od chwili zawrzenia, odstawić, lekko przestudzić, całość zmiksować na gładki krem, do kremu wlać sok jabłkowy, przemieszać, ponownie zagotować, do gotującej się zupy, powoli, cienkim strumieniem, cały czas mieszając, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć plastry wędzonego boczku, odstawić.
- Porcje zupy podawać z plasterkami podsmażonego boczku, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół