ROLADKI WIEPRZOWE FASZEROWANE BIAŁĄ KIEŁBASĄ


Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 80 dag surowej białej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 2 kostki pieczeniowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości około 2 cm, plastry rozbić na cienkie płaty, oprószyć je z obu stron solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
  • Kiełbasę obrać z osłonek, farsz połączyć, przemieszać, odstawić, cebulę obrać, przekroić na pół, odstawić, liście sałaty oczyścić, umyć, osuszyć, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Na każdym płacie mięsa rozprowadzić farsz białej kiełbasy, boki płatów z lewej i prawej strony założyć do środka, płaty zwinąć w ruloniki formując roladki (krokiety).
  • W rondlu roztopić masło, na roztopione masło włożyć połówki cebuli, a następnie przygotowane roladki, roladki obsmażyć z każdej strony na złocisty kolor, obsmażone roladki zalać przegotowaną gorącą wodą tak aby woda całkowicie je zakrywała, dodać kostki pieczeniowe, całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około  70 – 80 minut, aż mięso nabierze miękkości, pod koniec gotowania sos zagęścić mąką Zobacz Info; Rady dotyczące zagęszczania sosu, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Roladki podawać na ciepło wraz z sosem, przybrać gałązką natki pietruszki, można je też wystudzić, wystudzone ułożyć na liściach sałaty, przybrać gałązką natki pietruszki i podawać na zimno.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]