Składniki
- 6 filetów z mintaja
- 1 opakowanie oregano
- 6 łyżeczek soku z cytryny
- 6 łyżeczek masła
- sól, pieprz
- 6 gałązek świeżej bazylii
Etapy przygotowania
- Filety rybne umyć (zamrożone rozmrozić w lodówce), osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony obficie posypać oregano, bazylię opłukać, osuszyć, odstawić.
- Każdy filet ułożyć na kawałku foli aluminiowej, skropić sokiem z cytryny, na każdym ułożyć po 1 łyżeczce masła, folię z filetami luźno zawinąć.
- Filety w foliach ułożyć w brytfance, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
- Mintaja podawać na ciepło, przybrać gałązką bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pieczenia ryb ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół