GRZYBKI W MARYNACIE WINNEJ

Grzybki
Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki lub podgrzybki)
  • 1 łyżka soli

Składniki zalewy

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 10 goździków
  • 12 ziarenek ziela angielskiego

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, odciąć trzony (do marynaty pozostawić jedynie kapelusze), większe pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości.
  • Zagotować 1 l osolonej wody, do wrzątku wrzucić przygotowane grzyby, gotować 20 minut, osączyć, przelać zimną wodą, ostudzić.
  • Zalewa; wodę połączyć z winem, octem, cynamonem i cukrem, dodać gorczycę, goździki, ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 10 minut, przestudzić.
  • Grzyby przełożyć do słoiczków, zalać przestudzoną zalewą, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Grzybki wyjęte ze słoiczka po 2 miesiącach

Grzybki

 

Grzybki

 

Info Kulinarka

Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, to doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej ; Grzybki w marynacie łagodnej inaczej ; Grzybki w marynacie słodkiej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]