SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PARÓWKAMI


Składniki

  • 4 drobiowe parówki
  • 4 ziemniaki
  • 4 papryki konserwowe
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Paprykę surową umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z papryką konserwową pokroić w cienkie paseczki, parówki obrać z osłonek i wraz z ogórkami pokroić w plasterki.
  • Wszystkie składniki połączyć, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, cukrem, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
  • Sałatkę polać sosem winegret, posypać groszkiem, natką pietruszki, koperkiem, delikatnie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]