SAŁATKA PIECZARKOWA W SOSIE JOGURTOWYM


Składniki

  • 30 dag pieczarek lub innych grzybów leśnych np. podgrzybków
  • 5 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki kwaszone
  • 6 łyżek groszku konserwowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pieczarki (lub inne grzyby leśne, mogą być świeże, a poza sezonem marynowane Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów), oczyścić, opłukać, osuszyć, w zależności od wielkości, przekroić lub pokroić na mniejsze części.
  • Boczek pokroić w cienkie paseczki, jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
  • Czosnek obrać, drobno posiekać, marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, ogórki pokroić w kostkę, groszek dokładnie osączyć z zalewy.
  • Na rozgrzanej oliwie, usmażyć pokrojony boczek i posiekany czosnek, do czasu, aż boczek stanie się chrupiący, po czym boczek wyjąć i ostudzić, na tym samym tłuszczu około 5 minut podsmażyć pieczarki lub świeże grzyby leśne, zmniejszyć ogień i dusić je pod przykryciem około 20 minut, ostudzić.
  • Sos; jogurt wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
  • Wszystkie przygotowane składniki; grzyby, czosnek, boczek, jajka, marchewkę, cebulę, ogórki, groszek, połączyć i wymieszać, polać sosem, jeszcze raz przemieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Sałatkę podawać przybraną gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką

Kulinarek poleca; Sałatkę pieczarkową

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]