-      8 dzwonka karpia
 -      10 dag słoniny
 -      2 cebule
 -      4 pomidory
 -      4 strączki konserwowej papryki
 -      3/4 szklanki śmietany 18%
 -      olej do smażenia
 -      mielona papryka, sól, pieprz
 -      kilka gałązek natki pietruszki
 
Etapy przygotowania
-      Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, słoninę pokroić w paski, porcje karpia ułożyć na talerzu, przełożyć je paskami słoniny, całość oprószyć solą i pieprzem, talerz owinąć folią aluminiową, odstawić na 60 minut do lodówki.
 -      Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
 -      Pomidory umyć, pokroić na cząstki, paprykę osączyć, pokroić w paski, śmietanę przyprawić mieloną papryką, solą, pieprzem.
 -      W podłużnym żaroodpornym naczyniu rozgrzać 2 – 3 łyżki oleju, ułożyć w nim wyjęte z lodówki przygotowane porcje karpia, przełożyć je słoniną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni, piec przez 10 minut w odkrytym naczyniu, wyjąć podsmażoną rybę z piekarnika, ułożyć na niej podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory, całość polać przyprawioną śmietaną, piec dalej w zakrytym naczyniu przez około 40 minut.
 -      Upieczonego karpia wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju