OGÓRKI W SOSIE WINEGRET


Składniki

  • 4 ogórki sałatkowe
  • sól
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Składniki na sos

  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ogórki umyć, osuszyć, bez obierania pokroić na cieniutkie plasterki, oprószyć solą, przemieszać, odstawić, gałązki koperku opłukać, odstawić.
  • Sos; koperek opłukać, osuszyć, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, koperek połączyć z natką pietruszki i czosnkiem, skropić octem winnym, przyprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem, całość zmiksować, miksując powoli wlać oliwę, zmiksowany sos doprawić cukrem, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
  • Z pokrojonych ogórków odlać wodę, którą puściły po oprószeniu solą, polać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać.
  • Surówkę podawać w salaterce od razu po przygotowaniu, wierzch przybrać gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Wyśmienita surówka do mięs duszonych i mięs pieczonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca: Sos winegret inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]