Składniki
- 4 ogórki sałatkowe
- sól
- kilka gałązek koperku do dekoracji
Składniki na sos
- 1/2 pęczka koperku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć, osuszyć, bez obierania pokroić na cieniutkie plasterki, oprószyć solą, przemieszać, odstawić, gałązki koperku opłukać, odstawić.
- Sos; koperek opłukać, osuszyć, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, koperek połączyć z natką pietruszki i czosnkiem, skropić octem winnym, przyprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem, całość zmiksować, miksując powoli wlać oliwę, zmiksowany sos doprawić cukrem, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
- Z pokrojonych ogórków odlać wodę, którą puściły po oprószeniu solą, polać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać.
- Surówkę podawać w salaterce od razu po przygotowaniu, wierzch przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Wyśmienita surówka do mięs duszonych i mięs pieczonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca: Sos winegret inaczej