BOTWINKOWA Z JAJKIEM


Składniki

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 25 dag cielęciny
  • 3 jajka
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Botwinkę opłukać, liście z łodygami posiekać, buraczki oskrobać, pokroić na małe kawałki, włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić w małą kostkę, mięso umyć, pokroić w kostkę, koperek opłukać, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), natkę pietruszki opłukać, posiekać.
  • Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić wzdłuż na cztery cząstki.
  • Pokrojoną włoszczyznę z pokrojonym mięsem włożyć do garnka, oprószyć solą i pieprzem, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, dodać pokrojoną botwinkę, przemieszać, gotować dalej 10 minut, śmietanę wymieszać z mąką i koncentratem buraczanym, wlać do gotującej się zupy, przemieszać, ponownie zagotować, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki, przemieszać, odstawić.
  • Porcje zupy podawać z cząstkami jajek ułożonych żółtkiem do góry, przybrać gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]