Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 30 dag pieczarek
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- przyprawa Vegeta
- majeranek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą i majerankiem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny, pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- W rondlu na rozgrzanym oleju obsmażyć (zarumienić) żeberka, podsmażone żeberka przełożyć na talerz, na tłuszczu pozostałym z podsmażenia żeberek, podsmażyć pokrojone pieczarki, do podsmażonych pieczarek dodać podsmażone żeberka, całość podlać gorącym bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut do czasu, aż mięso będzie prawie miękkie (w razie potrzeby dolać odrobinę gorącej przegotowanej wody), następnie do duszonych żeberek dodać rodzynki i koncentrat pomidorowy, delikatnie przemieszać, dusić jeszcze około 10 minut, aż mięso będą miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Żeberka polać sosem z pieczarkami, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze oleju