Składniki
- 70 dag mortadeli
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka liści sałaty karbowanej
Etapy przygotowania
- Mortadelę obrać z osłonki, pokroić w plastry grubości około 1 cm, jajka rozkłócić wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
- Plastry mortadeli panierować kolejno w rozkłóconych jajkach i tartej bułce, smażyć (od razu po opanierowaniu) na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
- Kotlety podawać na ciepło (najlepiej zaraz po usmażeniu) ułożone na liściu zielonej sałaty, z pieczywem lub ziemniakami, znakomitym dodatkiem do kotletów jest marynowana kapusta Zobacz Info Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapusta biała marynowana z buraczkami ; Kapusta czerwona marynowana na słodko ; Kapusta pekińska marynowana z warzywami