Składniki
- 20 dag sera topionego
- 20 dag sera żółtego w kostce
- 20 dag szynki w plasterkach
- 2 cebule
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na grzanki
- 1 baton pszenny (mały)
- 6 ząbków czosnku
- 8 łyżek startego sera parmezan
- 4 łyżki oliwy
Etapy przygotowania
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, szynkę pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w krążki.
- W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną szynkę z cebulą, zalać gorącym bulionem warzywnym i gorącym mlekiem, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, dodać serek topiony, przyprawić ziołami, solą i pieprzem, mieszając gotować około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Grzanki; Baton (najlepiej z poprzedniego dnia, świeży nie nadaje się na grzanki, miękkie pieczywo szybko wchłania olej) pokroić w skośne w 6 – 8 kromek, ułożyć na blasze piec 4 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), po tym czasie kromki wyjąć z piekarnika, wierzch każdej skropić oliwą, posmarować obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać startym serem parmezan, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 2 minuty (do czasu roztopienia sera), wyjąć, podawać gorące.
- Zupę podawać na gorąco, do każdej porcji dodać gorącą grzankę, wierzch zupy posypać startym żółtym serem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Grzanki z serem