SEROWA Z GRZANKĄ SEROWĄ


Składniki

  • 20 dag sera topionego
  • 20 dag sera żółtego w kostce
  • 20 dag szynki w plasterkach
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na grzanki

Grzanki (OneDrive)

  • 1 baton pszenny (mały)
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 łyżek startego sera parmezan
  • 4 łyżki oliwy     

Etapy przygotowania

  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, szynkę pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w krążki.
  • W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną szynkę z cebulą, zalać gorącym bulionem warzywnym i gorącym mlekiem, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, dodać serek topiony, przyprawić ziołami, solą i pieprzem, mieszając gotować około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • Grzanki; Baton (najlepiej z poprzedniego dnia, świeży nie nadaje się na grzanki, miękkie pieczywo szybko wchłania olej) pokroić w skośne w 6 – 8 kromek, ułożyć na blasze piec 4 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3),  po tym czasie kromki wyjąć z piekarnika, wierzch każdej skropić oliwą, posmarować obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać startym serem parmezan, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 2 minuty (do czasu roztopienia sera), wyjąć, podawać gorące.
  • Zupę podawać na gorąco, do każdej porcji dodać gorącą grzankę, wierzch zupy posypać startym żółtym serem.

 Grzanki (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Grzanki z serem

Grzanki (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]