Składniki
- 30 dag żeberek
- 5 kiszonych ogórków
- 5 ziemniaków
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małego selera
- 1/2 pęczka koperku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej wody, zagotować, zdjąć szumowiny, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, gotować pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę, pokrojone warzywa dodać do gotowanej zupy, przemieszać, gotować kolejne 20 minut.
- Ogórki osączyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić.
- Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojony czosnek, dodać starte ogórki, przemieszać, chwilę przesmażyć, dodać do gotowanej zupy, przemieszać, gotować jeszcze około 15 minut, pod koniec gotowania wyjąć mięso, usunąć kości, mięso pokroić na małe kawałki, dodać do gotowanej zupy, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem, przybraną gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory