Składniki
- 70 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- 1 cytryna
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pulpeciki; mięso połączyć z jajkiem, oprószyć tartą bułką, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną Zobacz Info; Rady dotyczące mięsa, z wyrobionej masy mięsnej, zwilżonymi dłońmi, uformować kuliste pulpeciki, oprószyć je mąką, odstawić.
- Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grube plasterki, w garnku zagotować bulion, dodać pokrojone marchewki, ponownie zagotować, do wrzącego bulionu włożyć pulpeciki, gotować je około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane pulpeciki wyjąć z wywaru, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do gotującego się wywaru, wlać mleko wymieszane z kaszą, zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, do gotującej się zupy, wsypać opłukany i posiekany koperek (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), przemieszać, ponownie włożyć pulpeciki, gotować na małym ogniu, jeszcze około 5 minut.
- Zupę podawać z pulpecikami, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw