KOPERKOWA Z PULPECIKAMI


Składniki

  • 70 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pulpeciki; mięso połączyć z jajkiem, oprószyć tartą bułką, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną Zobacz Info; Rady dotyczące mięsa, z wyrobionej masy mięsnej, zwilżonymi dłońmi, uformować kuliste pulpeciki, oprószyć je mąką, odstawić.
  • Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grube plasterki, w garnku zagotować bulion, dodać pokrojone marchewki, ponownie zagotować, do wrzącego bulionu włożyć pulpeciki, gotować je około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane pulpeciki wyjąć z wywaru, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Do gotującego się wywaru, wlać mleko wymieszane z kaszą, zagotować, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, do gotującej się zupy, wsypać opłukany i posiekany koperek (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), przemieszać, ponownie włożyć pulpeciki, gotować na małym ogniu, jeszcze około 5 minut.
  • Zupę podawać z pulpecikami, przybrać gałązką koperku.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]