SANDACZ PIECZONY W BIAŁYM SOSIE


Składniki

  • 4 dzwonka sandacza
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Filety sandacza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 15 minut, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Bulion połączyć z winem, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, przemieszać, zagotować.
  • Filety sandacza ułożyć w brytfance, podlać połową zagotowanego wywaru, piec 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Sos; pozostały wywar przecedzić, zmiksować z żółtkiem i śmietaną, ponownie zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
  • Upieczone filety sandacza ułożyć na półmisku, podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką koperku.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]