Składniki
- 4 dzwonka sandacza
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Filety sandacza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 15 minut, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
- Bulion połączyć z winem, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, przemieszać, zagotować.
- Filety sandacza ułożyć w brytfance, podlać połową zagotowanego wywaru, piec 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Sos; pozostały wywar przecedzić, zmiksować z żółtkiem i śmietaną, ponownie zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
- Upieczone filety sandacza ułożyć na półmisku, podawać na ciepło polane sosem, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw