SOS SZCZAWIOWY


Składniki

  • 40 dag liści szczawiu
  • 4 cebule szalotki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Liście szczawiu przebrać, oderwać ogonki, oczyszczone liście umyć, osączyć, posiekać, cebulki obrać, posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekane szalotki, dodać posiekany szczaw, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 6 minut, wlać gorący bulion, przemieszać, dusić dalej 5 minut, następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, przemieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 10 minut, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do smażonych ryb

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]