Składniki
- 40 dag liści szczawiu
- 4 cebule szalotki
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Liście szczawiu przebrać, oderwać ogonki, oczyszczone liście umyć, osączyć, posiekać, cebulki obrać, posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekane szalotki, dodać posiekany szczaw, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 6 minut, wlać gorący bulion, przemieszać, dusić dalej 5 minut, następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, przemieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 10 minut, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Info Kulinarka
Wyśmienity do smażonych ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju