KIEŁBASA SMAŻONA Z JAJKMI


Składniki

  • 15 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek bazylii

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, bazylię opłukać, osuszyć, oderwać i odłożyć listki.
  • Na rozgrzanym oleju zarumienić pokrojoną kiełbasę, dodać cebulę, przemieszać, smażyć 2 – 3 minuty, dodać paprykę, wsypać groszek, mieszając smażyć około 5 minut, przykryć, chwilę poddusić, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
  • Na podduszoną z warzywami kiełbasę wbić jajka, oprószyć je solą, smażyć na małym ogniu do czasu, aż jajka się zetną.
  • Kiełbasę z jajkami udekorować listkami bazylii, podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]