Składniki
- 15 dag kiełbasy podwawelskiej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek bazylii
Etapy przygotowania
- Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, bazylię opłukać, osuszyć, oderwać i odłożyć listki.
- Na rozgrzanym oleju zarumienić pokrojoną kiełbasę, dodać cebulę, przemieszać, smażyć 2 – 3 minuty, dodać paprykę, wsypać groszek, mieszając smażyć około 5 minut, przykryć, chwilę poddusić, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
- Na podduszoną z warzywami kiełbasę wbić jajka, oprószyć je solą, smażyć na małym ogniu do czasu, aż jajka się zetną.
- Kiełbasę z jajkami udekorować listkami bazylii, podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju