Składniki
- 50 dag gruszek
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 listek laurowy
- 2 goździki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Gruszki umyć, osuszyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać.
- W rondlu na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone gruszki, listek laurowy, goździki, natkę pietruszki, całość oprószyć tymiankiem i cynamonem, przyprawić solą i pieprzem, chwilę przesmażyć cały czas mieszając, wlać wino, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, lekko przestudzić, wyjąć listek laurowy i goździki, pozostałe składniki zmiksować, wlać śmietanę, przemieszać, zagotować.
Info Kulinarka
Wyśmienity do pieczeni z drobiu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Pierś kaczki w sosie gruszkowym