SOS GRUSZKOWY


Składniki

  • 50 dag gruszek
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Gruszki umyć, osuszyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać.
  • W rondlu na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone gruszki, listek laurowy, goździki, natkę pietruszki, całość oprószyć tymiankiem i cynamonem, przyprawić solą i pieprzem, chwilę przesmażyć cały czas mieszając, wlać wino, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, lekko przestudzić, wyjąć listek laurowy i goździki, pozostałe składniki zmiksować, wlać śmietanę, przemieszać, zagotować.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do pieczeni z drobiu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Pierś kaczki w sosie gruszkowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]