Składniki
- 40 dag pieczarek
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 7 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, posiekać, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Pokrojone ziemniaki włożyć do garnka, zalać bulionem, przemieszać, zagotować.
- Na roztopionym maśle zeszklić pokrojoną cebulę, dodać posiekane pieczarki, mieszając, smażyć je około 5 minut, przesmażone pieczarki dodać do gotujących się ziemniaków, przemieszać, gotować pod przykryciem około 25 minut, odstawić, przestudzić, całość zmiksować na gładki krem, zabielić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, mocno podgrzać.
- Porcje zupy przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw