PIECZARKOWA W ZABIELANYM KREMIE


Składniki

  • 40 dag pieczarek
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, umyć, posiekać, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Pokrojone ziemniaki włożyć do garnka, zalać bulionem, przemieszać, zagotować.
  • Na roztopionym maśle zeszklić pokrojoną cebulę, dodać posiekane pieczarki, mieszając, smażyć je około 5 minut, przesmażone pieczarki dodać do gotujących się ziemniaków, przemieszać, gotować pod przykryciem około 25 minut, odstawić, przestudzić, całość zmiksować na gładki krem, zabielić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, mocno podgrzać.
  • Porcje zupy przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]