Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka białej fasolki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka tartego żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso połączyć z kaszą manną, tartym żółtym serem, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kuliste klopsiki, odstawić.
- Czosnek obrać posiekać, fasolkę z puszki dokładnie osączyć z zalewy.
- W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, wlać bulion, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, dodać klopsiki, zagotować, od chwili zagotowania dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać osączoną fasolkę, oprószyć oregano, delikatnie przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut.
- Klopsiki z fasolką podawać na ciepło z białym pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy