KLOPSIKI Z FASOLKĄ W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso połączyć z kaszą manną, tartym żółtym serem, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kuliste klopsiki, odstawić.
  • Czosnek obrać posiekać, fasolkę z puszki dokładnie osączyć z zalewy.
  • W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, wlać bulion, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, dodać klopsiki, zagotować, od chwili zagotowania dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać osączoną fasolkę, oprószyć oregano, delikatnie przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut.
  • Klopsiki z fasolką podawać na ciepło z białym pieczywem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]