Składniki
- 80 dag mięsa wołowego na gulasz
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w grubą kostkę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę, cebulę obrać, posiekać.
- W rondlu na rozgrzanym oleju zarumienić pokrojone mięso Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, dodać posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą mieloną paprykę, mieszając szybko podsmażyć, wlać 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody, szklankę wina, dodać listki laurowe, kminek, przemieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 60 minut od czasu do czasu mieszając, dodać pokrojone papryki, przemieszać, dusić dalej około 20 minut, pod koniec gotowania ponownie przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju