KARTOFLANKA Z OGÓRKAMI


Składniki

  • 7 młodych ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 świeże ogórki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek lubczyku

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki i włoszczyznę umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler na kawałki, ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Pokrojone ziemniaki i włoszczyznę w garnku zalać 1,5 l zimnej wody, wkruszyć kostki bulionowe, dodać listki laurowe, ziele angielskie, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, na 5 minut przed końcem gotowania dodać starte ogórki, mieszając wlać śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru gotowanej zupy, przyprawić solą i pieprzem, ponownie zagotować, ciągle mieszając gotować jeszcze 5 minut.
  • Porcje zupy posypać posiekanym lubczykiem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]