Składniki
- 7 młodych ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 świeże ogórki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
- kilka gałązek lubczyku
Etapy przygotowania
- Ziemniaki i włoszczyznę umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler na kawałki, ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pokrojone ziemniaki i włoszczyznę w garnku zalać 1,5 l zimnej wody, wkruszyć kostki bulionowe, dodać listki laurowe, ziele angielskie, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, na 5 minut przed końcem gotowania dodać starte ogórki, mieszając wlać śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru gotowanej zupy, przyprawić solą i pieprzem, ponownie zagotować, ciągle mieszając gotować jeszcze 5 minut.
- Porcje zupy posypać posiekanym lubczykiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół