BARSZCZ BIAŁY NA WĘDZONCE


Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • 0,5 l zakwasu na barszcz
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w plasterki, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, grzyby opłukać, zalać wodą, moczyć co najmniej 2 godziny, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć ze szczyptą soli.
  • Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić wzdłuż na cząstki.
  • Pokrojoną włoszczyznę włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej wody, zagotować, dodać namoczone i odciśnięte grzyby, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 30 minut.
  • Pod koniec gotowania wywaru, na smalcu podsmażyć pokrojony boczek i kiełbasę, podsmażone wędliny oprószyć majerankiem, odstawić.
  • Gotujący się wywar przecedzić, ugotowane grzyby pokroić w paski i wraz z podsmażonym boczkiem i kiełbasą dodać do wywaru, przemieszać, gotować dalej 10 minut, wlać zakwas na barszcz, dodać czosnek utarty z solą, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut.
  • Barszcz podawać w miseczkach z cząstkami jajek, przybrany gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]