Składniki
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag wędzonej kiełbasy
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka smalcu
- 0,5 l zakwasu na barszcz
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w plasterki, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, grzyby opłukać, zalać wodą, moczyć co najmniej 2 godziny, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć ze szczyptą soli.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić wzdłuż na cząstki.
- Pokrojoną włoszczyznę włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej wody, zagotować, dodać namoczone i odciśnięte grzyby, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 30 minut.
- Pod koniec gotowania wywaru, na smalcu podsmażyć pokrojony boczek i kiełbasę, podsmażone wędliny oprószyć majerankiem, odstawić.
- Gotujący się wywar przecedzić, ugotowane grzyby pokroić w paski i wraz z podsmażonym boczkiem i kiełbasą dodać do wywaru, przemieszać, gotować dalej 10 minut, wlać zakwas na barszcz, dodać czosnek utarty z solą, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut.
- Barszcz podawać w miseczkach z cząstkami jajek, przybrany gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw