Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
Składniki marynaty
- 6 łyżek oliwy ekstra vergin
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki dżemu z brzoskwiń
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na porcje.
- Marynata; czosnek obrać, posiekać, pomarańczę sparzyć wrzątkiem wody, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na pół, z połowy pomarańczy na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, z obu połówek pomarańczy wycisnąć sok, oliwę połączyć z posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, dżem i szczyptą ostrej papryki, przyprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
- Marynatą posmarować żeberka z każdej strony, ułożyć je w naczyniu i zalać pozostała marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
- Żeberka osączyć z marynaty, ułożyć na aluminiowej tacy, grillować na rozgrzanym grillu do czasu, aż staną się złocistobrązowe.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy