ŻEBERKA Z GRILLA W MARYNACIE OWOCOWEJ


Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych

Składniki marynaty

  • 6 łyżek oliwy ekstra vergin
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki dżemu z brzoskwiń
  • mielona ostra papryka 
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na porcje.
  • Marynata; czosnek obrać, posiekać, pomarańczę sparzyć wrzątkiem wody, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na pół, z połowy pomarańczy na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, z obu połówek pomarańczy wycisnąć sok, oliwę połączyć z posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, dżem i szczyptą ostrej papryki, przyprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
  • Marynatą posmarować żeberka z każdej strony, ułożyć je w naczyniu i zalać pozostała marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
  • Żeberka osączyć z marynaty, ułożyć na aluminiowej tacy, grillować na rozgrzanym grillu do czasu, aż staną się złocistobrązowe.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]