Składniki
- 25 dag grochu
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy czosnkowej
- 1,5 l wywaru mięsnego z kostki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, maggi
Etapy przygotowania
- Groch przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
- Namoczony groch odcedzić, zalać wywarem, gotować około 50 minut, aż groch będzie miękki.
- Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, zalać zimną wodą, dodać boczek w całości, gotować 30 minut, wywar przecedzić i wraz z boczkiem pokrojonym w kostkę dodać do ugotowanego grochu.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać obrany i posiekany czosnek, pokrojoną w plasterki kiełbasę, całość przemieszać, podsmażyć.
- Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem dodać do zupy, dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, przemieszać, dodać majeranek i paprykę, przyprawić solą, pieprzem i maggi, gotować jeszcze 10 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju