GROCHÓWKA NA BOCZKU I KIEŁBASIE


Składniki

  • 25 dag grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy czosnkowej
  • 1,5 l wywaru mięsnego z kostki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, maggi

Etapy przygotowania

  • Groch przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
  • Namoczony groch odcedzić, zalać wywarem, gotować około 50 minut, aż groch będzie miękki.
  • Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, zalać zimną wodą, dodać boczek w całości, gotować 30 minut, wywar przecedzić i wraz z boczkiem pokrojonym w kostkę dodać do ugotowanego grochu.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać obrany i posiekany czosnek, pokrojoną w plasterki kiełbasę, całość przemieszać, podsmażyć.
  • Podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem dodać do zupy, dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, przemieszać, dodać majeranek i paprykę, przyprawić solą, pieprzem i maggi, gotować jeszcze 10 minut.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]