SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PARÓWKAMI

Sałatka ziemniaczana z parówkami
Składniki

  • 6 ziemniaków sałatkowych
  • 4 drobiowe cienkie parówki 
  • 5 papryk konserwowych
  • 4 ogórki kiszone (średnie) 
  • 1 papryka czerwona (średnia) 
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

    Składniki na sos

    • 6 łyżek oliwy
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól, pieprz

    Etapy przygotowania

    • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w półplasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
    • Paprykę surową umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z papryką konserwową pokroić w krótkie paseczki, parówki obrać z osłonek i wraz z ogórkami pokroić w plasterki, groszek osączyć z zalewy, posiekać natkę pietruszki i koperek
    • Wszystkie składniki połączyć (część pietruszki i koperku pozostawić do oprószenia wierzchu sałatki), przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
    • Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, cukrem, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
    • Sałatkę polać sosem winegret, delikatnie przemieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym koperkiem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

    Sałatka ziemniaczana z parókami

    Sałatka ziemniaczana z parówkami 

    Info Kulinarka

    Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy

    Kulinarek (OneDrive)

    [Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]