Składniki
- 6 ziemniaków sałatkowych
- 4 drobiowe cienkie parówki
- 5 papryk konserwowych
- 4 ogórki kiszone (średnie)
- 1 papryka czerwona (średnia)
- 5 łyżek groszku konserwowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w półplasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Paprykę surową umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z papryką konserwową pokroić w krótkie paseczki, parówki obrać z osłonek i wraz z ogórkami pokroić w plasterki, groszek osączyć z zalewy, posiekać natkę pietruszki i koperek
- Wszystkie składniki połączyć (część pietruszki i koperku pozostawić do oprószenia wierzchu sałatki), przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, cukrem, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
- Sałatkę polać sosem winegret, delikatnie przemieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym koperkiem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy