Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoiczek (200g po odsączeniu 100g) czarnych oliwek bez pestek
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
Etapy przygotowania
- Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć, poszatkować (grubość wg uznania), kukurydzę i oliwki odsączyć z zalewy, odsączone oliwki przekroić wzdłuż na połówki, ogórek umyć, obrać ze skórki, pokroić na półplasterki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić na cztery ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić poprzecznie w cienkie paski, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na cztery ćwiartki, usunąć miąższ z pestkami, pokroić poprzecznie w cienkie paski, wszystko razem połączyć, przemieszać.
- Sos; oliwę, połączyć z octem balsamicznym i sosem chili, dodać oregano, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Połączone warzywa polać sosem winegret, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sałatkę odstawić na około 15 minut do lodówki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos winegret ; Sos winegret inaczej