ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM


Składniki

  • 80 dag małych ziemniaków
  • 20 dag sera pleśniowego rokpol
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • tymianek, rozmaryn, mielona papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupin, przekroić na połówki, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i papryką.
  • Ser i boczek pokroić w drobną kostkę.
  • Cebule obrać, drobno posiekać, papryczkę chili umyć osuszyć, rozciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać.
  • Do ziemniaków dodać połowę sera, połowę boczku, cebulę, papryczkę chili, wszystko razem wymieszać.
  • Ząbki czosnku obrać, przekroić na połowę, natrzeć nimi naczynie żaroodporne, następnie naczynie natrzeć olejem, do naczynia przełożyć przygotowaną mieszankę ziemniaczaną, podlać ją bulionem, wierzch posypać pozostałym serem i boczkiem, piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Podawać na ciepło z bukietem surówek.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]