Składniki
- 80 dag małych ziemniaków
- 20 dag sera pleśniowego rokpol
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula czerwona
- 1 papryczka chili
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- tymianek, rozmaryn, mielona papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupin, przekroić na połówki, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i papryką.
- Ser i boczek pokroić w drobną kostkę.
- Cebule obrać, drobno posiekać, papryczkę chili umyć osuszyć, rozciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać.
- Do ziemniaków dodać połowę sera, połowę boczku, cebulę, papryczkę chili, wszystko razem wymieszać.
- Ząbki czosnku obrać, przekroić na połowę, natrzeć nimi naczynie żaroodporne, następnie naczynie natrzeć olejem, do naczynia przełożyć przygotowaną mieszankę ziemniaczaną, podlać ją bulionem, wierzch posypać pozostałym serem i boczkiem, piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Podawać na ciepło z bukietem surówek.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Surówki