Składniki
- 50 dag mrożonych podgrzybków
- 30 dag parówek
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Grzyby rozmrozić, parówki obrać z osłonek, pokroić w plastry, włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę obrać, opłukać, pokroić w talarki, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, na pół rozmrożone grzyby pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać masło, dodać i zeszklić cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć, oprószyć mąką, zasmażyć, zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować około 15 minut, dodać pokrojone parówki, przemieszać, doprawić solą i pieprzem, gotować dalej około 10 minut.
- Zupę podawać gorącą, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw