Składniki
- 25 dag grochu
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag ziemniaków
- 1,5 l wywaru mięsnego z kostki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, maggi
Etapy przygotowania
- Groch przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
- Namoczony groch odcedzić, zalać wywarem, gotować około 50 minut, aż groch będzie miękki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, pokrojone warzywa dodać do grochu, gotować dalej około 10 minut.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy, gotować dalej około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Boczek pokroić w plasterki wg uznania, podsmażyć na rozgrzanym oleju, wraz z tłuszczem dodać do zupy pod koniec gotowania ziemniaków, dodać majeranek, do smaku sól, pieprz i maggi, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju