GROCHÓWKA NA WĘDZONYM BOCZKU


Składniki

  • 25 dag grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag ziemniaków
  • 1,5 l wywaru mięsnego z kostki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, maggi

Etapy przygotowania

  • Groch przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
  • Namoczony groch odcedzić, zalać wywarem, gotować około 50 minut, aż groch będzie miękki. 
  • Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, pokrojone warzywa dodać do grochu, gotować dalej około 10 minut.
  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy, gotować dalej około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Boczek pokroić w plasterki wg uznania, podsmażyć na rozgrzanym oleju, wraz z tłuszczem dodać do zupy pod koniec gotowania ziemniaków, dodać majeranek, do smaku sól, pieprz i maggi, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]