Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 mała cebula
- 2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
- Marynata; cebulę obrać, drobno posiekać, papryczki chili umyć, osuszyć, rozciąć, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wszystkie warzywa połączyć, dodać; oliwę, sos sojowy, cukier, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
- Porcje żeberek posmarować marynatą (resztę marynaty zachować) i ułożyć w brytfance, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, piec dalej około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia do czasu, aż żeberka się zarumienią i zmiękną, w czasie pieczenia mięso co jakiś czas obracać i smarować pozostałą marynatą.
- Żeberka podawać na półmisku przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy