ŻEBERKA PIECZONE W MARYNACIE PIKANTNEJ


Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 mała cebula
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
  • Marynata; cebulę obrać, drobno posiekać, papryczki chili umyć, osuszyć, rozciąć, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wszystkie warzywa połączyć, dodać; oliwę, sos sojowy, cukier, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
  • Porcje żeberek posmarować marynatą (resztę marynaty zachować) i ułożyć w brytfance, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, piec dalej około 30 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia do czasu, aż żeberka się zarumienią i zmiękną, w czasie pieczenia mięso co jakiś czas obracać i smarować pozostałą marynatą.
  • Żeberka podawać na półmisku przybrane gałązkami natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]