Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 50 dag pomidorów
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z niewielką ilością soli, cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, natrzeć solą z czosnkiem i obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, zarumienione żeberka przełożyć na talerz.
- Na tłuszczu ze smażenia żeberek, zeszklić cebulę, dodać podsmażone żeberka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, podlać 1/2 szklanki przegotowanej wody, dusić pod przykryciem około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, dodać do żeberek pod koniec duszenia, całość przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 10 minut.
- Podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju