ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH


Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 50 dag pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z niewielką ilością soli, cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  • Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, natrzeć solą z czosnkiem i obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, zarumienione żeberka przełożyć na talerz.
  • Na tłuszczu ze smażenia żeberek, zeszklić cebulę, dodać podsmażone żeberka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, podlać 1/2 szklanki przegotowanej wody, dusić pod przykryciem około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, dodać do żeberek pod koniec duszenia, całość przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 10 minut.
  • Podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]