SCHAB PIECZONY W MARCHEWCE


Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 soku z cytryny
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 10 posiekanych liści szałwii
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do pieczeni, odstawić pod przykryciem na całą noc do lodówki.
  • Marchew i cebulę obrać, pokroić na grube plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 5 minut, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić.
  • Mięso ułożyć w brytfance, podlać winem, piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w czasie pieczenia co jakiś czas mięso obracać, przed końcem pieczenia do mięsa dołożyć podsmażone warzywa, piec jeszcze około 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w grube plastry, podawać z marchwią na gorąco, posypane ziołami.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]