Składniki
- 2 kg schabu bez kości
- 1 kg marchwi
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 soku z cytryny
- 150 ml czerwonego wina
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 10 posiekanych liści szałwii
- przyprawa do pieczeni wieprzowej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do pieczeni, odstawić pod przykryciem na całą noc do lodówki.
- Marchew i cebulę obrać, pokroić na grube plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 5 minut, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić.
- Mięso ułożyć w brytfance, podlać winem, piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w czasie pieczenia co jakiś czas mięso obracać, przed końcem pieczenia do mięsa dołożyć podsmażone warzywa, piec jeszcze około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w grube plastry, podawać z marchwią na gorąco, posypane ziołami.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy