Składniki
- 25 dag grochu
- 1,5 l wywaru mięsnego z kostki
- 30 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy czosnkowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, maggi
Etapy przygotowania
- Groch przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
- Namoczony groch odcedzić, zalać wywarem, gotować około 50 minut, aż groch będzie miękki.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
- Pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, dodać do zupy pod koniec gotowania grochu, gotować dalej około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać i podsmażyć pokrojony boczek, całość oprószyć mąką, przemieszać i zasmażyć, dodać do zupy pod koniec gotowania ziemniaków, wymieszać, dodać pokrojoną kiełbasę, czosnek i majeranek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju