GROCHÓWKA WIEJSKA


Składniki

  • 25 dag grochu
  • 1,5 l wywaru mięsnego z kostki
  • 30 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy czosnkowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, maggi

Etapy przygotowania

  • Groch przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
  • Namoczony groch odcedzić, zalać wywarem, gotować około 50 minut, aż groch będzie miękki.
  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • Pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, dodać do zupy pod koniec gotowania grochu, gotować dalej około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać i podsmażyć pokrojony boczek, całość oprószyć mąką, przemieszać i zasmażyć, dodać do zupy pod koniec gotowania ziemniaków, wymieszać, dodać pokrojoną kiełbasę, czosnek i majeranek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]