Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 50 dag łopatki wołowej bez kości
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- majeranek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, cebulę obrać, opłukać, pociąć w kostkę.
- Mięso zmielić razem z cebulą, do mielonki wbić jajko, dodać; tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
- Rozłożyć duży arkuszu pergaminu, posmarować go masłem, na pergamin wyłożyć wyrobioną masę mięsną i uformować ją w prostokąt o bokach nieco krótszych niż wymiary brytfanki.
- Uformowane mięso szczelnie owinąć pergaminem i ostrożnie włożyć do brytfanki.
- Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, pod koniec pieczenia odchylić pergamin i wierzch pieczeni posmarować śmietaną, piec jeszcze około 15 minut, do czasu zarumienienia się wierzchu pieczeni.
- Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
Info Kulinarka
Jest wspaniała na zimno i ciepło, do kanapek i na obiad
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską inaczej