PIECZEŃ RZYMSKA


Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 50 dag łopatki wołowej bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, cebulę obrać, opłukać, pociąć w kostkę.
  • Mięso zmielić razem z cebulą, do mielonki wbić jajko, dodać; tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
  • Rozłożyć duży arkuszu pergaminu, posmarować go masłem, na pergamin wyłożyć wyrobioną masę mięsną i uformować ją w prostokąt o bokach nieco krótszych niż wymiary brytfanki.
  • Uformowane mięso szczelnie owinąć pergaminem i ostrożnie włożyć do brytfanki.
  • Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, pod koniec pieczenia odchylić pergamin i wierzch pieczeni posmarować śmietaną, piec jeszcze około 15 minut, do czasu zarumienienia się wierzchu pieczeni.
  • Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
  •  

Info Kulinarka

Jest wspaniała na zimno i ciepło, do kanapek i na obiad

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]