Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 10 dag twarożku śmietankowego
- 2 czerstwe bułki zwykłe
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bułki namoczyć i odcisnąć, dymki opłukać i posiekać.
- Mięso wieprzowe połączyć z wołowym, dodać; namoczone i odciśnięte bułki, połowę posiekanej dymki, musztardę, białka jajek, dokładnie wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie za sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
- Rozłożyć duży arkuszu pergaminu, posmarować go masłem, na pergamin wyłożyć wyrobioną masę mięsną i uformować ją w prostokąt o bokach nieco krótszych niż wymiary brytfanki.
- Uformowane mięso szczelnie owinąć pergaminem i ostrożnie włożyć do brytfanki.
- Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Masa serowa; twarożek utrzeć z żółtkami jajek, dodać resztę posiekanej dymki, wymieszać.
- Pod koniec pieczenia odchylić pergamin i wierzch pieczeni posmarować masą serową, piec jeszcze około 15 minut, do czasu zarumienienia się wierzchu pieczeni.
- Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
Info Kulinarka
Jest wspaniała na zimno i ciepło, do kanapek i na obiad
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące musztardy
Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską inaczej