PIECZEŃ RZYMSKA


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 10 dag twarożku śmietankowego
  • 2 czerstwe bułki zwykłe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułki namoczyć i odcisnąć, dymki opłukać i posiekać.
  • Mięso wieprzowe połączyć z wołowym, dodać; namoczone i odciśnięte bułki, połowę posiekanej dymki, musztardę, białka jajek, dokładnie wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie za sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
  • Rozłożyć duży arkuszu pergaminu, posmarować go masłem, na pergamin wyłożyć wyrobioną masę mięsną i uformować ją w prostokąt o bokach nieco krótszych niż wymiary brytfanki.
  • Uformowane mięso szczelnie owinąć pergaminem i ostrożnie włożyć do brytfanki.
  • Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Masa serowa; twarożek utrzeć z żółtkami jajek, dodać resztę posiekanej dymki, wymieszać.
  • Pod koniec pieczenia odchylić pergamin i wierzch pieczeni posmarować masą serową, piec jeszcze około 15 minut, do czasu zarumienienia się wierzchu pieczeni.
  • Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
     

Info Kulinarka

Jest wspaniała na zimno i ciepło, do kanapek i na obiad

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące musztardy

Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]