MORSZCZUK ZAPIEKANY W WARZYWACH


Składniki

  • 80 dag filetów z morszczuka
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki keczupu
  • 1/2 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • pietruszki

Składniki panierki

  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 jajko 

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na porcje, odstawić na 30 minut.
  • Marchewkę umyć i obrać, cebulę obrać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z nasion i białych części, wszystkie warzywa pokroić w słupki, kolendrę umyć i posiekać.
  • Na rozgrzaną oliwę włożyć wszystkie pokrojone warzywa, posypać ziołami prowansalskimi, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć do miękkości, pod koniec smażenia dodać keczup i przemieszać.
  • Panierka; bułką tartą utrzeć z masłem, parmezanem, śmietaną, kolendrą i jajkiem.
  • Usmażone jarzyny przełożyć do naczynia żaroodpornego, na jarzynach ułożyć filety rybne, wierzch filetów posmarować panierką, naczynie przykryć żaroodporną folią aluminiową.
  • Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]