Składniki
- 80 dag filetów z morszczuka
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki keczupu
- 1/2 cytryny
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- pietruszki
Składniki panierki
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki kolendry
- 1 jajko
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na porcje, odstawić na 30 minut.
- Marchewkę umyć i obrać, cebulę obrać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z nasion i białych części, wszystkie warzywa pokroić w słupki, kolendrę umyć i posiekać.
- Na rozgrzaną oliwę włożyć wszystkie pokrojone warzywa, posypać ziołami prowansalskimi, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć do miękkości, pod koniec smażenia dodać keczup i przemieszać.
- Panierka; bułką tartą utrzeć z masłem, parmezanem, śmietaną, kolendrą i jajkiem.
- Usmażone jarzyny przełożyć do naczynia żaroodpornego, na jarzynach ułożyć filety rybne, wierzch filetów posmarować panierką, naczynie przykryć żaroodporną folią aluminiową.
- Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oliwy